Potrivit Moldovagaz, pieței gazelor naturale de tip spot îi sunt inerente fluctuații sezoniere pronunțate și anume vara cotațiile acesteia se ieftinesc, pe când iarna se scumpesc. Mai mult, cotațiile la zi nu includ cheltuielile de transport la cumpărător, care deseori sunt nu doar comparabile, dar și le depășesc.

„În acest context, mai potrivită și corectă ar fi compararea prețurilor medii anuale de achiziție. Potrivit rezultatelor anului 2019, pe baza contractului de lunga durată cu Gazprom, acestea au constituit cca 233 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi la intrare în Moldova. În cazul pieței de tip spot, cu luarea în calcul a cheltuielilor de transport până la hotarul țării, prețurile medii ar fi depășit 246 dolari pentru o mie de metri cubi. Drept urmare, pe baza consumului său anual, Republica Moldova ar fi nevoită să achite cca 14 milioane de dolari SUA în plus. Estimările preliminare demonstrează că situația va fi similară și spre finele anului 2020”, se arată într-un comunicat al Moldovagaz.

Compania precizează că, în cazul pieței de tip spot, se aplică principiul „take or pay”, precum și obligațiunea plăților în avans, ceea ce nu este prevăzut în contractul de lungă durată cu Gazprom. Totodată achizițiile de pe piața de tip spot presupun și cheltuieli suplimentare pentru balansarea sistemului, precum și flexibilitatea zilnică și cea sezonieră.