Agenția Servicii Publice precizează că, în cazul în care transcrierea actului de stare civilă nu este posibilă în procedură administrativă, pe motivul imposibilitătii recunoașterii documentelor străine califìcării acestora drept acte ofìciale străine ce ar putea fi supuse transcrierii, serviciile Stare Civilă a Agenției Servicii Publice eliberează avize privind imposibilitatea înregistrării în procedură de transcriere a faptului declarat. Acestea pot fi supuse constatării judiciare în procedura civilă specială.

Potrivit ASP, neacceptarea documentelor emise de „organe de stare civile ale Crimeii ca aparținând Federatiei Ruse” rezidă în principiul inviolabilității hotarelor integrității teritoriale a Ucrainei și Republicii Moldova.

Acest principiu a fost consfințit în articolul I al Tratatului de bună vecinătate, prietenie și colaborare între Republica Moldova și Ucraina, semnat la Chișnău în 1992, precum Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova pentru aprobarea Declaratiei Parlamentului Republicii Moldova în legătură cu evoluția situației din Ucraina.

În practica judiciară a Republicii Moldova există zeci de cazuri de constatare a faptelor similare, hotărârea instantei judecătoreși servind temei pentru înregistrarea faptului constatat în registrele de stare civilă.

Într-o conferință de presă la 11 noiembrie, o femeie acuza SSC Nisporeni că, deținând un certificat de naștere emis de autoritățile din Sevastopol, i s-a refuzat întocmirea unui cerificat de naștere moldovenesc și, respectiv, pașaport copilului său născut în Crimeea. ASP precizează că a recomandat femeii să se adreseze instanței judecătoresti cu o cerere de „constatare a faptului nașterii copilului de către o femeie concretă”.