Windows XP a fost lansat în 2001 şi a rămas fără actualizări de securitate încă din 2014. În ultimii câţiva ani, acesta a fost ţinta mai multor atacuri, în special bancomatele bazate pe Windows XP putând fi „păcălite” să ofere bani prin metode destul de simple, fără un card de credit. Astfel, faptul că cel mai puternic om din Rusia şi liderul unei superputeri mondiale foloseşte Windows XP este cel puţin îngrijorător.

Această informaţie a fost dezvăluită printr-o serie de fotografii oficiale din biroul lui Putin, unde ecranul unui computer poate fi observat. Astfel, poate fi identificată uşor interfaţa Windows XP, iar reprezentanţii săi au confirmat că într-adevăr acel computer foloseşte vechiul sistem de operare de la Microsoft.

putinputin

Motivul pentru care Windows XP încă este folosit pe anumite computere din cadrul instituţiilor din Rusia este faptul că este ultimul sistem de operare străin care a primit aprobare pentru sisteme guvernamentale, scrie Playtech.

Versiunile mai noi, precum Windows 10, de exemplu, poate fi folosit doar pe dispozitive care nu conţin fişiere secrete. În ultimii ani, Rusia a început să instaleze sistemul de operare Astra Linux, dezvoltat în ţară, alături de software rusesc, precum servicii şi aplicaţii produse de Yandex în defavoarea soluţiilor Microsoft şi Google.

Cel mai probabil însă, acel computer nu este conectat la internet, deci nu este un factor de risc pentru hacking de la distanţă.