Totodată, indicele preţurilor de consum (IPC) în martie 2020 faţă de februarie 2020 a constituit 100,09%.

În luna martie faţă de februarie, au fost înregistrate creşteri de preţuri la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 5,7%, fructe proaspete – cu 3,6% (inclusiv: citrice – cu 10,7%, fructe de livadă sămânțoase – cu 3,6%, struguri – cu 3,5%, fructe exotice – cu 2,2%), ciocolată și bomboane din ciocolată – cu 2,1%, legume proaspete – cu 1,6% (în special: usturoi – cu 24,6%, ceapă uscată – cu 11,8%, ciuperci – cu 3,5%, boboase – cu 1,9%, varză, ardei graşi și sfeclă roșie – cu a câte 2,7%, morcovi – cu 0,8%), carne de vită – cu 1,2%, carne de oi, carne de iepure, votcă și crupe – cu a câte 0,7%, paste făinoase și faină de grâu – cu a câte 0,5%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la ouă de găină – cu 11,3%, vinete – cu 6,5%, tomate – cu 5,2%, carne de porc – cu 3,0%, brânză din lapte de vacă și pastă de brânză – cu 1,3%, castraveți – cu 0,5%, pește proaspăt – cu 0,3%, carne de pasăre, preparate din carne și semifabricate, smântână – cu a câte 0,2%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm că, în perioada de referinţă, preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente.

Au fost înregistrate reduceri de prețuri la combustibili – cu 3,1% (în special: carburanți – cu 5,8%, gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 3,8%, cărbune de pământ – cu 0,7%), paltoane pentru femei și bărbați, scurte pentru bărbați, femei și copii, sacouri, pulovere, jachete pentru bărbați și copii, cizme de iarnă pentru bărbați și femei, aparate pentru prelucrarea informației – până la 0,5%.

Totodată, au fost înregistrate unele creşteri de preţuri la autoturisme – cu 2,4%, medicamente, detergenți, mărfuri chimice de uz casnic, elemente pentru interiorul apartamentelor, produse de sanitărie și igienă, piese de rezervă și accesorii pentru autoturisme, telefoane, articole de menaj din țesături, mărfuri sportive, obiecte pentru călătorii și de galanterie, pantofi pentru dame – până la 0,9%, țigări – cu 1,9%.

Menționăm, că tarifele la serviciile prestate populaţiei în luna martie 2020 au rămas la nivelul lunii februarie 2020. A fost înregistrată majorare numai la serviciile pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 3% și închirierea apartamentelor – cu 1,4%.

În perioada de raport au fost înregistrate reduceri de prețuri la serviciile de turism peste hotarele ţării și serviciile hoteliere – cu a câte 0,2%.

inflațiainflația