Cu referire la Republica Moldova, Comisia Europeană a prezentat o serie de recomandări care au drept scop îmbunătăţirea cooperării operaţionale în vederea reducerii numărului cererilor de azil depuse de cetăţenii Republicii Moldova în Spaţiul Schengen, recomandă continuarea consultărilor în vederea adoptării strategiei și planului de acțiuni privind reforma justiției, consolidarea capacităților instituționale și competențelor Autorității Naționale de Integritate,

Totodată Comisia Europeană a reiterat importanța asigurării investigării fraudei bancare, a recuperării banilor furați din sistemul bancar și tragerea la răspundere a celor vinovați.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a luat act de evaluarea și recomandările prezentate în prezentul Raport care reflectă inclusiv evoluțiile pozitive aferente implementării recomandărilor Raportului similar din 2018. Recomandările Comisiei Europene vor fi analizate, autoritățile vizate urmând să întreprindă acțiunile necesare pentru implementarea acestora.

Amintim că în perioada 2014-2020, peste 2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au efectuat călătorii în statele din spațiul Schengen, înregistrând în total peste 6 milioane de călătorii. Potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, numărul de refuzuri de intrare constituie în mediu 0.3%, iar numărul cazurilor de ședere ilegală este în mediu de 0.5%. Posibilitatea de a călători fără viză în UE este deschisă pentru aproximativ 2.5 milioane de posesori ai pașapoartelor biometrice, inclusiv pentru mai mult de 200 000 de cetățeni moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană.