„La ultima vizită cu deputații din Parlamentul European, care au venit din Comisia Externă și Comisia pentru buget, le-am oferit un prânz. La sfârșit, doi eurodeputați s-au apropiat și mi-au spus: o să văd dăm cele 100 de milioane de euro din asistența macrofinanciară, dacă o să schimbați legislația ca să fie al doilea tur pentru sistemul mixt”, a spus Candu.

„Le-am spus, vă dați seama ce șantaj e acesta? Sistemul de vot l-am decis în baza unor consultări. S-a decis că acest sistem e alegerea din dragoste, nu din interes. Dacă RM îndeplinește condițiile, voi puteți să veniți cu astfel de cerințe, e un comportament cinic. Nu exclud faptul că și în Parlamentul European sunt oameni cinici. Dar nu asta contează”, a adăugat președintele Parlamentului.

Anterior, Candu a mai ieșit în evidență prin atacuri la adresa europarlamentarilor. Acesta l-a acuzat pe deputatul UE Cristian Preda că ar reprezenta interesele unor partide și că anume asemenea eurodeputaţi s-ar face vinovaţi de faptul că Republica Moldova nu primește asistenţă macrofinanciară din partea Uniunii Europene. În replică, Cristian Preda a spus nu este supus unui oligarh, făcând aluzie la relaţia Andrian Candu - Vladimir Plahotniuc.