Este vorba de tineri moldoveni care studiază la Institutul de Stat al Relațiilor Internaționale din Moscova. Administrația căminului le-a dat termen până pe 20 martie ca să plece din cămin.

„Noi, viitorul acestei țări, am fost lăsați în voia soartei. Guvernul Republicii Moldova nu este capabil să asigure transportul studenților acasă. Ce rămâne de făcut? Unde trebuie să apelăm? Cine asigură securitatea noastră peste hotare? Cum să credem în viitorul țării noastre, când într-o astfel de situație nimeni nu ne poate veni în ajutor?”, afirmă liderul Asociației Studenților Moldoveni MGIMO, Daria Staria.

Studenții spun că biletele la ultimele zboruri spre casă au fost vândute înainte ca majoritatea dintre ei să reușească să întreprindă ceva, iar în cazul sistării activității organizațiilor financiare, ei riscă să rămână fără bani.

„Într-o astfel de situație, circumstanțele ne împiedică să ajungem acasă. Administrația MGIMO este gata să prelungească durata cazării însă situația suferă schimbări în fiecare clipă. Riscăm să fim blocați departe de patria noastră, Republica Moldova. Întrebare: de ce Guvernul Republicii Moldova nu acționează?”, a adăugat Daria Staraia.

În context, deputatul PPDA Liviu Vovc a expediat o scrisoare Ministerului Afacerilor Externe în care a solicitat să fie găsite soluții pentru repatrierea tinerilor moldoveni care riscă să ajungă în stradă.

„Am fost informat despre situația alarmantă a cinci studenți basarabeni care își fac studiile la MGIMO. Au fost notificați că trebuie să părăsească căminele până la 20 martie. Pentru moment acest termen a fost prelungit pentru doar 8 zile. În contextul închiderii frontierelor și a anulării tuturor curselor avia, acești tineri au rămas izolați într-o țară străină, fără a avea o soluție, iar în timpul apropiat riscă să rămână în stradă. Statul trebuie să aibă grijă de cetățenii săi”, a menționat Liviu Vovc.

Legislatorul a solicitat Ministerului de Externe să verifice dacă și alți tineri aflați peste hotare la studii se află în aceeași situație.

sesizare Liviu Vovcsesizare Liviu Vovc