Or, la vârful PSD se vorbește insistent și cvasiunanim despre faptul că însăși Viorica Dăncilă ar vrea să plece la Bruxelles, să lucreze în cadrul Comisiei Europene. Sâmbătă, la Congresul PSD, toți liderii chestionați în legătură cu identitatea viitorului comisar european au rostit numele actualului premier.

Totuşi, pentru liniştea baronilor, Viorica Dăncilă a respins de fiecare dată această variantă, și a transmis în interiorul partidului, la CEX-ul desfășurat la Neptun în urmă cu o săptămână că nu îşi doreşte să renunţe la mandatul de premier şi că ia în calcul două nume pentru funcţia de comisar: Rovana Plumb şi Dan Nica. Rovanei Plumb însă i s-ar fi transmis pe căi neoficiale că nu va fi totuși în cărți, ea fiind percepută ca un component al echipei lui Dragnea, iar în cazul lui Dan Nica există problema implicării sale în dosarul Microsoft. Oricum, cel care va fi președinte al Comisiei Europene va primi propunerea din partea României și va decide dacă o acceptă sau nu după ce va fi studiat dosarul candidatului.

Tocmai de aceea, social-democrații erau fericiți sâmbătă că, în ipoteza în care Frans Timmermans ar fi urmat să fie președinte al Comisiei Europene, acesta ar fi fost mai ușor de convins să primească propunerea PSD decât un președinte al comisiei de la PPE sau de la liberalii lui Macron.

Conform calendarului negocierilor, noua echipa de la nivelul Comisiei Europene ar urma să se formeze în toamnă, când România intră în febra campaniei pentru alegerile prezidenţiale, iar plecarea premierului pentru o poziţie de comisar ar duce la nominalizarea unui nou prim-ministru. Recent, preşedintele Klaus Iohannis declara că în cazul în care se va ajunge în situaţia în care să desemneze o nouă persoană pentru funcţia de prim-ministru nu va mai încredinţa mandatul coaliţiei PSD-ALDE.

Dacă Viorica Dăncilă pleacă din fruntea Guvernului României, există mai multe scenarii:

- Preşedintele poate să nominalizeze un premier tehnocrat care să încerce să adune o nouă majoritate parlamentară.

- Klaus Iohannis îi încredinţează mandatul lui Ludovic Orban, propunerea de premier a Partidului National Liberal. Acesta trebuie să adune suficiente voturi atât din opoziţie, cât şi din tabăra puterii astfel încât să fie învestit un nou executiv.

- Preşedintele trece peste cuvântul dat şi desemnează o propunere din coaliţia PSD-ALDE pentru funcţia de prim-ministru.

Nu este exclus ca până în toamnă PSD-ALDE să mai piardă parlamentari şi astfel actuala majoritate parlamentară să fie în pericol, mai notează Digi24.