Franța ia o pauză joi, cu ocazia zilei de grevă națională împotriva reformei pensiilor. În jur de 90% din trenurile de mare viteză și o mare parte din cele regionale rămân în gări, potrivit France24. Metroul din Paris va fi și el în mare parte oprit, cu 11 linii din cele 16 blocate în totalitate, iar locuitorii capitalei vor fi nevoiți să se descurce cu mașinile proprii sau cu scuterele și bicicletele, așa cum au mai făcut-o în septembrie, scrie Libertatea.ro.

Cum unii controlori de trafic sunt la rândul lor în grevă, se estimează că Air France va ține la sol în jur de 30% din zborurile interne și 15% din zborurile internaționale. Și operatorul low-cost EasyJet a anulat 223 de curse interne și internaționale, în vreme ce a avertizat că și altele ar putea avea aceeași soartă.

Autoritățile așteaptă demonstrații violente

Ministrul Educației Jean-Michel Blanquer a declarat că 55% dintre profesori sunt în grevă, așa că doar 30% dintre școli vor fi deschise. La grevă mai participă asistentele și alți angajați din spitale, avocați, polițiști, lucrători la salubritate, angajați din domeniul energiei și poștași.

Ministrul de Interne Christophe Castaner a declarat că în întreaga țară sunt așteptate în jur de 250 de demonstrații, iar unele ar putea fi violente. În plus, o parte din vestele galbene s-ar putea alătura protestelor.

Reforma lui Macron scoate oamenii în stradă

Greva națională are mari șanse să se prelungească dincolo de ziua de joi, în ciuda tentativelor autorităților de a media disputele cu sindicatele.

În 1995, o serie de greve care au paralizat țara timp de trei săptămâni au determinat guvernul să retragă un alt proiect de reformă a pensiilor. Actualul sistem de pensii este de fapt format din zeci de scheme diferite, în funcție de profesie, iar Macron dorește să creeze o singură schemă, universală.

Mulți angajați nu vor însă să renunțe la beneficiile câștigate de-alungul timpului și se tem că vor pierde bani sau că vor fi nevoiți să lucreze mai mulți ani pentru a ieși la pensie și se plâng că regulile sunt schimbate ”în timpul, jocului”.