Această manifestaţie neautorizată avea loc în timp ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se afla sâmbătă la Soci, în sudul Rusiei, pentru a discuta despre acest proiect cu Vladimir Putin.

În cea mai mare parte destul de tineri, manifestanţii s-au reunit pe un bulevard din centrul capitalei Minsk, îndreptându-se ulterior spre sediul guvernului în coloane care purtau pancarte pe care se putea citi "Nu este o integrare - este o ocupaţie!" şi "Preşedintele ne vinde ţara!".

Mulţi manifestanţi agitau drapele ale Uniunii Europene şi vechiul drapel belarus în culorile alb-roşu-alb, devenit în prezent simbol al opoziţiei. Poliţia a intervenit rapid pentru a încadra manifestaţia, dar nu a recurs la nicio arestare.

"Este interzis să te atingi de ţară fără autorizaţia poporului. Dacă nu erau aceste protocoale secrete, nu am fi avut niciun motiv să ne reunim", a declarat Vladimir Nekliaev, unul din liderii opoziţiei belaruse.

Speculaţii circulă de câteva luni asupra unor presupuse presiuni ale Rusiei care urmăreşte să formeze cu Belarus o singură ţară.

Aleksandr Lukaşenko a respins de mai multe ori aceste temeri, dar continuă în paralel un proiect de integrare mai accentuat cu Moscova. El şi Putin vor evoca sâmbătă "problemele-cheie în relaţiile noastre bilaterale, inclusiv perspectivele aprofundării integrării", potrivit Kremlinului.

Fosta republica sovietică aflată la porţile Uniunii Europene, Belarus este unul din principalii aliaţi ai Moscovei, chiar dacă relaţiile dintre cele două ţări traversează perioade tensionate.