După ce deputatul Iurie Reniță a dat publicității imagini în care Igor Dodon primește o pungă cu bani de la fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc, și mâna dreaptă a acestuia, Serghei Iaralov, Procuratura Generală a venit cu o declarație în care spune că nu se poate autosesiza și îi cere deputatului să depună un denunț oficial.

„Dacă denunțătorii unor infracțiuni își doresc cu adevărat consecințe de ordin juridic de la acțiunile lor și nu o fac doar pentru PR sau în favoarea unor grupuri de interese, trebuie să o facă în conformitate cu Codul de procedură penală, adresându-se către organul de urmărire penală competent, conformând actul de sesizare după formă și conținut cerințelor legii, fapt ce trebuie să fie cunoscut de către toți, în special, de către un membru al legislativului. Conform art.262 alin.(5) Cod de procedură penală, examinarea sesizărilor în privința Președintelui Republicii Moldova și examinarea infracțiunilor de către acesta se face de către Procurorul General sau de către un procuror desemnat de el”, se spune în declarația emisă de PG.

Procuratura mai menționează că, la momentul de față, deputatul Iurie Reniță nu a adresat vreun denunț.

„Doar în baza imaginilor prezentate de către acesta, Procuratura nu poate legal să se autosesizeze pentru că nu cunoaște cât de veridice sunt, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări. Reieșind din interesul pe care-l prezintă acest caz, Procuratura solicită deputatului Iurie Reniță, să înainteze un denunț oficial, conformat cerințelor legale și să contribuie la investigarea acestuia”, se arată în comunicatul procuraturii”, conchide PG.