„Nu mai avem resurse și dacă blocăm economia intrăm în altă criză. De aceea atât noi cât și alte state, mai dezvoltate, nu mai pot bloca activitățile economice. De aceea trebuie să ne adaptăm, să respectăm toate regulile impuse de epidemiologi, altfel eforturile Guvernului, ale autorităților nu sunt suficiente. Nu mai putem închide oamenii în casă, nu mai putem închide economia. Dacă facem acest lucru peste câteva săptămâni rămânem fără rezerve. De aceea vă rugăm să ne ajutați să trecem peste această situație”, a spus premierul.

În context el a menționat că RM a îndeplinit condițiile pentru deblocarea celei de a doua tranșe de asistență macrofinanciară și că așteaptă o decizie în acest sens din partea UE.

„Săptămâna trecută a fost găsit un compromis și a fost votată în Parlament legea ONG-urilor. Considerăm că RM a îndeplinit condițiile, așteptăm reacția UE. Totodată colegii au avansat și în negocierea celor 100 de milioane de euro. Acolo tot sunt condiții, care trebuie discutate și agreate. Sperăm să fie deblocată și această asistență”, a spus Chicu.

Potrivit lui, reluarea activităților economice de la 1 iunie a contribuit la echilibrarea situației bugetare. Încasările pentru iunie 2020, raportate la cele din iunie 2019, deși atestă o scădere, nu e așa de pronunțată ca în luna mai. „Acest fapt reconfirmă potențialul economiei noastre de a genera venituri la buget, ceea ce înseamnă în mod automat capacitatea Guvernului de a achita salarii și pensii”.

Declarațiile premierului au fost criticate dur de ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță. „Abordarea este una criminală față de cetățeni și sănătatea lor. Veniturile, evident, contează atât pentru oameni, cât și pentru stat. Dar care e costul celor trei luni de blocaj care s-a dovedit a fi inutil din cauza lui Dodon? Oare riscurile de îmbolnăvire în creștere și costurile spitalicești ulterioare, inclusiv prețul vieților omenești, nu sunt mai mari decât veniturile pe care mizează guvernarea? Ceva nu e în regulă cu prioritizarea lucrurilor, viața are prioritate! Explicați-i lui Dodon, chiar și agenda lui electorală nu contează”, a menționat în context expertul.