Cotele de majorare a taxelor locale au fost publicate pe site-ul Primăriei Orhei, în una din anexele la proiectul Deciziei care a fost pregătită pentru şedinţa extraordinară a Consiliului municipal de vineri, 23 noiembrie.

Potrivit proiectului pentru anul 2019, sunt preconizate şi alte majorări ale taxelor locale. Astfel, unităţile de comerţ şi prestări servicii care sunt situate pe mai bine de 20 de străzi din cartierul Centru, ar urma să plătească municipalităţii cu 40% mai mult, cele din centrele altor cartiere din Orhei – cu 20% mai mult, iar pentru comerţul în regim non-stop – taxa va creşte cu 50%, transmite Radio Orhei.

Amintim că, la propunerea primarului Ilan Șor, aceleași taxe au săltat cu sute de procente şi cu un an în urmă. Atunci unii consilieri din opoziție vorbeau despre o tentativă de monopolizare a pieței locale. Autoritățile însă asigurau că, în rezultatul majorărilor, bugetul va primi mai multe venituri și va fi combătută răspândirea alcoolismului și tabagismului.

Cu toate acestea, peste puțin timp o întreprindere subordonată autorităților municipale a primit undă verde pentru vânzări de tutun. O lună mai târziu, edilii orheieni au decis ca Întreprinderea „Achiziţii, Comerţ şi Pieţe” să se ocupe de comercializarea produselor de tutun în magazine specializate.