Dodon a declarat, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, că pe lângă ex-liderul PD, Vladimir Plahotniuc, și Vaja Jhashi a obținut ilegal dublă identitate.

„Am spus că unul este Plahotniuc, dar a doua persoană nu am numit-o pentru că serviciile au spus că este o informație secretă. Astăzi vă pot spune că a doua persoană este Vaja Jhashi”, a declarat președintele. Asta după ce, în noiembrie 2019, după o ședință Consiliului Suprem de Securitate, Dodon a spus că are informații oficiale de la structurile speciale din țară că sunt două persoane care, în opinia SIS și altor servicii, au obținut o a doua identitate ilegal.

Dezvăluirea că Vaja Jhashi deține și el dublă identitate RM a fost făcută aseară, la Jurnal TV. Potrivit moderatorului emisiunii, Alex Cozer, cea de-a doua identitate a lui Vaja Jhashi ar fi Reznic(k).

După dezvăluirea informației, grupul Trans-Oil, deținut de Jhashi, a negat informația.

Cetăţean american, georgian, rus şi moldovean, născut în Rusia, milionarul Vaja Jhashi, este considerat un apropiat al fostului şef PD, Vladimir Plahotniuc. Acesta deține monopolul pe piața cerealelor din RM și a fost implicat într-un scandal legat de preluarea pământurilor în România. În 2018, Vaja Jhashi a însoțit în Emiratele Arabe Unite o delegație oficială a Republicii Moldova, condusă de ex-premierul Pavel Filip. Potrivit informațiilor apărute anterior în presă, Trans-Oil și milionarul Vaja Jhashi sunt sponsorii programelor pentru R. Moldova ale Consiliului Atlantic, organizația favorită a PD.

Informațiile despre duble identități au răbufnit la Chișinău în decembrie 2019, când s-a aflat că Vladimir Plahotniuc deține identitate dublă. În cel de-al doilea pașaport acesta are numele Novak Vladislav Vladimir. Plahotniuc s-a ales cu un pașaport în care figurează cu alt nume în vara anului 2018, iar la perfectarea acestuia ar fi contribuit conducerea Serviciului de Informații și Securitate, în persoana lui Alexandru Botnari, om din anturajul fostului președinte al democraților.

Aceste dezvăluiri au fost făcute tot la Jurnal TV, de deputatul Chiril Moțpan, care atunci era președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Ulterior, a ieșit la iveală că ar fi vorba de cel puțin trei persoane care ar fi obținut ilegal duble identități în RM. Zilele trecute s-a aflat că ex-vicepreședintele Partidului Democrat, Serghei Iaralov, este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova, ca și șeful său de partid, Vladimir Plahotniuc. Numele fals al lui Serghei Iaralov ar fi Serghei Haikin.

În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate pe numele lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, director al Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, despre care presa a scris că ar fi finul de cununie al actualului lider al PDM, Pavel Filip.