În aceeași ședință, au fost aprobate măsuri de relaxare a cerințelor amortizoarelor de capital. Astfel, BNM permite băncilor să utilizeze temporar amortizorul de conservare a capitalului constituit anterior.

„Capitalul conservat poate fi utilizat pentru a absorbi eventualele înrăutățiri a calității portofoliului de credit și a sprijini finanțarea mediului de afaceri și a populației.

În acest context, băncile sunt încurajate să continue să promoveze politici adecvate privind recunoașterea și acoperirea expunerilor neperformante și să efectueze o planificare solidă a capitalurilor și a lichidităților, precum și o gestiune robustă al riscurilor.

Aceste măsuri sunt în concordanță cu bunele practici internaționale și sunt similare deciziilor promovate în ultima perioadă de majoritatea băncilor centrale din Uniunea Europeană și din regiune.

Începând cu 17 martie curent, odată cu instituirea stării de urgență în țară, Banca Națională a adoptat un șir de măsuri menite să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra sectorului bancar, populației și mediului de afaceri”, se menționează într-un comunicat emis de BNM.