Acesta a primit premiul Nobel în 1993, Academia suedeză prețuind modul în care Toni Morrison folosește limbajul, dar și „forța sa vizionară”. Cărțile sale surprind experiența feminină în diferite perioade din viața comunității afro-americane.

Toni Morrison a ajuns cunoscută după ce a publicat romanul „Beloved/ Preaiubita”, care i-a adus premiul Pulitzer în 1987. Cartea sa a fost ecranizată, în rolurile principale jucând Oprah Winfrey și Danny Glover.

Cu zece ani înainte câștigase Premiul National Book Critics Circle pentru romanul „Song of Solomon/ Cântecul lui Solomon”.

Născută cu numele de Chloe Anthony Wofford, la 18 februarie 1931 în Lorain, Ohio, Toni Morrison a crescut într-o familie pentru care a fost importantă moștenirea culturală a comunității afro-americane, dar și literatura, artele și tradițiile locale. Morrison a studiat la universitățile Howard și la Cornell. A lucrat ca redactor la Random House și ca profestor de scriere creativă la Universitatea Princeton până în 2006.

A primit din partea președintelui Barack Obama, în 2012, Medalia Prezidențială a Libertății. A fost laureată a distincției PEN/Saul Bellow pentru Realizări în Ficțiunea Americană, în 2016.