Urticaria la frig poate fi cauzată şi de înotul în apă foarte rece, consumul unei băuturi cu gheaţă sau de expunerea la aerul rece al aparatului de aer condiţionat. Cauza nu este pe deplin cunoscută şi rareori este asociată cu alte probleme de sănătate, cum ar fi o boală infecţioasă sau o tulburare a sângelui. Tratamentul alergiei la frig constă în administrarea de antihististaminice, care sunt foarte eficiente. Pe de altă parte este importantă şi conştientizarea factorilor de risc ce pot favoriza apariţia acestei afecţiuni, deoarece astfel pot fi luate măsuri de prevenire a simptomelor neplăcute, relatează descopera.ro.

Simptome

Alergia la frig include simptome precum:

Înroşirea pielii, formarea de băşici sau eczeme pe porţiunea expusă la frig şi mâncărimi (simptome specifice urticariei)

Înrăutăţirea simptomelor de alergie pe măsură ce temperatura de la nivelul pielii creşte

Umflarea mâinilor (în special când intră în contact cu un obiect rece)

Umflarea buzelor când se consumă alimente sau băuturi foarte reci

Umflarea limbii sau a gâtului

Oboseală

Dificultăţi de respiraţie (şuierat)

Ritm cardiac accelerat

Leşin

Ameţeală

Palpitaţii

Dureri de cap

Anxietate

Şoc anafilactic

Tensiune arterială scăzută

Tratament

Simptomele alergiei la frig pot dispărea de la sine, în decursul a câteva săptămâni sau luni, sau pot persista pe termen lung, câţiva ani sau chiar toată viaţa. În astfel de cazuri, tratamentul presupune evitarea expunerii, pe cât posibil, la aerul rece sau, dacă acest lucru este inevitabil, administrarea profilactică de antihistaminice sau alte medicamente specifice recomandate de medic. De asemenea, este indicată purtarea la îndemână, în permanenţă, a unui injector cu epinefrină, în cazul în care simptomele se înrăutăţesc brusc şi se instalează şocul anafilactic.