„Da, e adevărat că în calitate de deputat, la solicitarea mai multor cetățeni moldoveni din America, am făcut demersuri și au fost alocați bani pentru procesul de pașaportizare a cetățenilor noștri. Și am făcut acest lucru în mod transparent, în ședința publică a Parlamentului”, a menționat Ghilețchi.

Acesta nu a precizat însă de ce unele regiuni și orașe cu o densitate considerabilă de cetățeni ai Republicii Moldova (Chicago, Montreal, Toronto) au fost excluse din acest proces și dacă asemenea proces a fost organizat și în alte state UE, unde sunt un număr mare de cetățeni, care și-au demonstrat capacitatea de mobilizare la vot.

Dumitru Alaiba, candidatul ACUM pentru circumscripția 51 SUA, Canada, a solicitat informație oficială despre acest proces, și anume despre criteriile în baza cărora au fost stabilite regiunile în care a fost organizat procesul de înnoire a pașapoartelor

Potrivit blocului ACUM, persoanele de contact indicate de Ambasada RM din SUA în anunțurile sale publice fac campanie deschis în favoarea unui candidat în circumscripția 51, actualul vice-speaker al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi.

Într-un răspuns oferit de Agenția Servicii Publice, se spune că procesul de înnoire a pașapoartelor, cu echipe și echipamente mobile, a fost organizat doar de Ambasada RM în SUA, nu și cu alte ambasade ale țării noastre din America de Nord sau Uniunea Europeană.

Agenția a refuzat să ofere informație, sau cel puțin o estimare, despre câte pașapoarte au fost sau vor fi emise în cadrul acestui program până în alegerile din 24 februarie 2019.