În raport se mai spune că justiția din RM este unul dintre sistemele cel mai puțin reformate. „Puterea judecătorească este extrem de coruptă, o atitudine servilă față de grupurile de afaceri, politice. Instituțiile cheie sunt subordonate liderului PD. Politizarea puterii judecătorești care este folosită drept instrument împotriva adversarilor politici și de afaceri. Se lansează anchete împotriva activiștilor civici, mai ales în ultimele câteva luni. Guvernul utilizează pentru obediența justiției practici corupte, legături de clan de afaceri și intimidări. Curtea Constituțională este extrem de politizată. Guvernul nu a făcut nicio tentativă pentru a mări independența Curții Constituționale. Independența Procuraturii Anticorupție este îndoielnică este subordonată Procuraturii Generale, care rămâne sub controlul lui Plahotniuc”.

În context, raportul a declarat că „s-au făcut progrese insuficiente în legătură cu combaterea corupției din RM. Anchetarea furtului miliardului s-a făcut cu ineficacitate. Până acum autoritățile nu au recuperat niciun fond. Al doilea raport Kroll nu a fost publicat. Ilan Șor, politicianul care e considerat principalul arhitect al fraudei, a fost condamnat, dar rămâne sub control judiciar și părăsește țara de câte ori dorește. S-au făcut tentative de a limita libertatea de acțiune și discredita reprezentanții societății civile. Aceste tentative s-au intensificat în ultima săptămână. Arestarea oponenților politici a devenit mai frecventă. Schimbările din sistemul electoral, care sunt în favoarea Partidului Democrat, care se află la conducere, și PSRM, nu au încălcat doar recomandările internaționale, dar și reglementările locale”.

După prezentarea raportului, au urmat și critici din partea eurodeputaților care s-au arătat indignați în legătură cu situația actuală din Republica Moldova.

„Rezultatul alegerilor locale a fost anulat. Există o presiune mare asupra opoziției ceea ce ne îngrijorează. Anularea alegerilor a arătat că justiția nu este independentă și că oligarhii au o putere mult prea mare. Cei responsabili de frauda bancară nu au fost trași la răspundere. Plata macrofinanciară trebuie să aibă loc doar dacă alegerile să corespundă standardelor internaționale”, a menționat Sandra Kalniete.

„Sprijin poziția doamnei Sandra Kalniete pentru a introduce o condiționalitate strictă în ceea ce privește ajutorul macrofinanciar pentru RM. Sunt indignat de evoluțiile din RM. Împotriva tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția s-a introdus un sistem electoral neadecvat. Cred ca e inoportun, servește intereselor clasei care se află la conducere. Trebuie criticat comportamentul după alegerile locale, care au fost câștigate de un candidat al opoziției, care în mod dubios au fost anulate. Concluziile din raport despre faptul că justiția se îndreaptă spre interesele lui Plahotniuc sunt corecte”, a spus europarlamentarul german Michael Gahler.