Din ianuarie au fost semnalate 2.217 incendii, care au distrus aproximativ 128.777 de hectare, mai ales în regiunile Tolima, Cundinamarca, Huila (centru), Cauca şi Narino (sud-vest).

Majoritatea acestor incendii "au fost provocate de om pentru a pregăti terenuri pentru plantarea de produse agricole", a spus Gonzalez.

Directorul serviciului naţional de pompieri, căpitanul German Miranda, a afirmat că încălzirea globală a fost un factor agravant şi a complicat şi mai mult lupta împotriva incendiilor.

„Înainte, temperaturile ne permiteau să controlăm mai rapid incendiile. Astăzi, ne confruntăm cu 42-43 de grade Celsius. Asta face ca incendiile să se răspândească cu mult mai multă forţă, să afecteze zone mai întinse şi să fie mai frecvente", a mai spus el.

Potrivit agenţiilor de salvare, pădurea amazoniană din Columbia nu a fost afectată de incendiile din acest an, spre deosebire de Brazilia şi Bolivia, unde flăcările au distrus zone întinse.

În Brazilia, între 1 ianuarie şi 5 septembrie, sateliţii Institutului naţional de cercetare spaţială (INPE) au înregistrat 96.596 de incendii, dintre care 51,4% în Amazonia.

În Bolivia, incendiile au devastat peste 1,7 milioane de hectare de pădure şi pajişti începând cu luna mai, inclusiv arii protejate, potrivit cifrelor oficiale