Aceste incendii au fost, de asemenea, letale pentru vieţuitoarele sălbatice. Potrivit unui studiu recent, focarele, multe dintre ele în continuare active, sunt responsabile de dispariţia a aproape o jumătate de milion de animale într-un singur stat şi va fi nevoie de zeci de ani pentru ca speciile de vieţuitoare sălbatice afectate să îşi revină.

Există temeri că specii întregi de plante și de animale au fost distruse în totalitate de foc, în condițiile în care se estimează că de la începutul dezastrului au pierit 500 de milioane de animale.

incendii Australiaincendii Australia

Ecologiștii de la Universitatea din Sydney susțin că 480 de milioane de mamifere, păsări și reptile au pierit. Acest număr se află în creștere după focurile devastatoare care mătură în aceste zile statul Victoria și coasta de sud, ucigând și oameni și lăsând mii de persoane fără adăpost.

incendii Australiaincendii Australia

Imagini bulversante cu exemplare de koala însetate care beau apă din sticlele pompierilor sau cu canguri cuprinşi de panică în mijlocul flăcărilor au făcut înconjurul lumii.

Un studiu realizat de Universitatea din Sydney estimează că în statul New South Wales, cel mai afectat de aceste incendii de vegetaţie, 480 de milioane de animale au murit începând din septembrie. Aceste cifre sunt foarte „prudente”, au subliniat autorii studiului într-un comunicat emis vineri, iar bilanţul deceselor ar putea fi „considerabil mai mare”.

incendii Australiaincendii Australia

Pentru a ajunge la această cifră, cercetătorii au analizat estimările privind densitatea populaţiei acestor mamifere din zonele devastate de incendii. Cifra include mamifere, păsări şi reptile, dar nu şi insecte, lilieci sau broaşte. Numărul animalelor care au pierit „este probabil mult mai mare de 480 de milioane”, se arată în comunicat.

incendii Australiaincendii Australia

Populaţiile de koala au fost afectate în mod special, deoarece aceste animale trăiesc în copaci, se hrănesc doar cu anumite tipuri de eucalipt şi nu pot fugi rapid din calea flăcărilor.

incendii Australiaincendii Australia

Înainte de izbucnirea acestor incendii de vegetaţie, numărul exemplarelor de koala din New South Wales şi Queensland a scăzut cu 42% între anii 1990 şi 2010, potrivit comitetului ştiinţific federal pentru specii pe cale de dispariţie. Situaţia disperată a acestor marsupiale a fost prezentată în Parlamentul australian.

„Incendiile au ars atât de puternic şi atât de rapid încât a existat o mortalitate semnificativă a animalelor din copaci, însă aceasta este zona în continuare afectată de incendii şi probabil că nu vom găsi niciodată cadavrele”, a spus în faţa parlamentarilor Mark Graham, ecologist în cadrul Consiliului pentru Conservarea Naturii.

incendii Australiaincendii Australia

„Reacţia, în special din partea guvernului federal, a fost „în mod lamentabil lentă, iar atitudinea lor este încă lamentabil de dezinvoltă”, a declarat profesorul. „Este vorba despre responsabili politici la nivel federal care au foarte puţine cunoştinţe despre mediu şi, prin urmare, nu au perceput catastrofele care urmau”, a precizat el.