„Sancţiunile americane împotriva Iranului, care sunt introduse astăzi, vor forţa iranienii să opteze între a se conforma cererilor Statelor Unite în domeniul nuclear şi a risca o cădere a regimului'', a scris, pe Twitter, Israel Katz, care are şi funcţia de ministru al transporturilor în guvernul condus de Benjamin Netanyahu.

„Prima posibilitate este bună, cea de-a doua este excelentă'', a adăugat oficialul israelian.

Aceste sancţiuni urmează anunţului din luna mai al preşedintelui american Donald Trump privind retragerea SUA din acordul internaţional, semnat în 2015, privind programul nuclear iranian.

Israelul a fost un critic constant al acestui acord, iar Netanyahu a fost unul dintre puţinii lideri care au salutat decizia lui Trump.

Guvernul israelian a susţinut că respectivul acord nu împiedică un program nuclear iranian pe termen lung, permite finanţarea grupărilor militante din Orientul Mijlociu de către Iran şi nu limitează programul de rachete balistice dezvoltat de Teheran.

Susţinătorii acordului sunt însă de părere că acesta a impus un regim de verificare şi inspecţii foarte dure asupra programului nuclear iranian şi că Iranul se conformează prevederilor acordului.