„Instituirea stărilor de urgență, în multe state ale lumii și în Republica Moldova, reprezintă unul dintre mecanismele de bază prin care comunitatea internațională încearcă să facă față pandemiei și nu poate fi utilizată pentru încălcarea flagrantă a drepturilor omului. Măsurile luate la nivel internațional și național, de multe ori excepționale, sunt orientate spre asigurarea dreptului la viață și la sănătate a cetățenilor, nu spre limitarea acestor drepturi sau spre re-alimentarea unor tensiuni sociale”, se spune în apelul semnat de reprezentanții societății civile.

Autorii apelului enumeră mai multe acțiuni întreprinse de autoritățile din stânga Nistrului care contribuie la limitarea drepturile cetățenilor din regiunea transnistreană: denaturarea datelor cu privire la contaminarea cu COVID-19 și a datelor cu privire la decesele cauzate de infecția respectivă în regiunea transnistreană. Dezinformarea populației cu privire la o pretinsă obstrucționare din partea Chișinăului a importului de medicamente destinate regiunii.

Îngrădirea liberei circulații a persoanelor și monitorizarea nesancționată a cetățenilor. Autorii apelului amintesc că au fost instituite 18 posturi mobile de control și blocuri de beton în raionul Dubăsari, prin care sunt blocate majoritatea drumurilor care fac legătura dintre localitățile Cocieri și Corjova. De asemenea, au fost instalate ilegal sisteme de monitorizare video pe teritoriul comunei Corjova, din raionul Dubăsari, în lipsa unei coordonări cu Comisia Unificată de Control (CUC). Totodată amintesc despre cazul reținerii celor doi șoferi de ambulanță în orașul Dubăsari și blocarea accesului la medicul de familie și farmacia din localitatea Cocieri pentru cetățenii din comuna Corjova.

Îngrijorate de această situație, organizațiile societății civile au solicitat mediatorilor și observatorilor din formatul de negocieri ”5+2” să se convoace în regim de urgență pentru a discuta aceste probleme. Totodată ei cer să fie creată o Comisie specială din care să facă parte mediatori și observatori care să inspecteze posturile instalate în mod ilegal în raionul Dubăsari. Totodată ei cer facilitarea accesului cetățenilor la serviciile medicale și tratamentul asigurat de statul Republica Moldova, prin determinarea administrației de la Tiraspol să elimine posturile mobile și alte bariere fizice care obstrucționează libera circulație a persoanelor în Zona de Securitate.

Apelul este semnat de organizațiile IDIS ”Viitorul”, Asociația pentru Politică Externă, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Transparency International Moldova, Institutul de Politici Publice, Asociația Promo-LEX, Institutul de Politici și Reforme Europene, Amnesty International Moldova și Comunitatea WatchDog.MD