Neregulile grave au fost descoperite după ce, la indicația șefei Guvernului, Corpul de control al prim-ministrului, în colaborare cu poliția au efectuat o serie de verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, care este laboratorul specializat de verificare, inclusiv a peștelui.

„Laboratorul nu a informat ANSA despre neregulile depistate. Toate loturile primeau certificatul veterinar și dreptul de importa și comercializa peștele neconform pe piața noastră. S-a produs o încălcare flagrantă a legii. De regulă, este vorba de pește ieftin. Loturile de pește infestat nu ajung pe polițele magazinelor, ci ajung la piață și s-ar putea să ajungă și în instituții publice: cele de învățământ, medicale și penitenciar”, a declarat Maia Sandu.

Premierul a cerut Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să inițieze imediat o anchetă de serviciu cu suspendarea din funcție a tuturor responsabililor de la agenție și laborator.

Totodată, Maia Sandu a cerut Ministerului Educației, cel Sănătății și al Justiției să emită o circulară instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă a tuturor loturilor de pește achiziționat în ultima perioadă.

Șefa Guvernului a solicitat poliției și celor de la ANSA să facă verificări la piață și în locurile unde este comercializat peștele de import.

Maia Sandu a mai cerut lista companiilor implicate în această schemă și introducerea lor în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice, astfel ca aceste companii să nu mai poată niciodată livra produse instituțiilor publice.

Totodată, Maia Sandu a îndemnat cetățenii să fie atenți atunci când achiziționează pește congelat.

Pe acest caz a fost deschis o cauză penală.