În context, Năstase afirmă că Blocul ACUM are nevoie de funcția de speaker doar pentru a dezbate și a pune la vot pachetul de legi privind dezoligarhizarea, pentru demararea procesului de eliberare a instituțiilor de sub papucul guvernării.

„În timp ce noi vorbim despre nevoile țării, ale oamenilor, despre libertate, voință politică, curaj pentru a realiza o agenda reală a societătii, anume Dodon, exact ca și Plahotniuc vorbește despre funcții ca obiectiv în sine și despre împărțirea lor. Toate declarațiile scandaloase ale lui Igor Dodon urmăresc un singur scop, și anume să zădărnicească orice posibil dialog dintre deputații ACUM și cei din PSRM în vederea demontării actualului regim prin adoptarea și implementarea pachetului de legi privind dezoligarhizarea. Dodon acționează la comanda directă a lui Plahotniuc, care este într-o situație de panică atunci când ACUM propune o agendă antioligarhică și vine cu inițiativa de colaborare cu deputații necontrolați de regim pe o platformă parlamentară. Absolut toate propunerile formulate din partea ACUM către PSRM, care vizează demontarea actualului regim îi provoacă lui Dodon reacții agresive și insinuări nejustificate”, susține Andrei Năstase.

Potrivit deputatului, marea problemă a alegătorilor socialiști, a Partidului Socialiștilor și a fracțiunii PSRM este anume Igor Dodon. „Scopul lui este unul foarte simplu: să împiedice deputații socialiști să participe la demontarea regimului Plahotniuc. Anume cu acest scop el a fost iarăși parașutat în funcția de ”lider informal” al PSRM. Strategia binomului este la vedere: Dodon atacă reprezentanții ACUM, așteaptă reacții agresive de la noi, ca după aceasta să se victimizeze și să poată justifica refuzul său de a demonta în mod democratic regimul lui Plahotniuc. Dodon ar trebui să înceteze să-și mai bată joc de tară și de oamenii ei! Blocul ACUM NU VREA FUNCTII. Liderii săi VOR DREPTATE pentru oameni!”, a punctat Năstase.

În această situație, copreședintele ACUM a lansat o invitație pentru președintele Dodon, de a participa la o dezbatere publică televizată în timpul cel mai apropiat, „pentru a lămuri lucrurile și a înțelege, împreună cu alegătorii noștri, de ce nu începe la modul real procesul de dezoligarhizare a țării”.

„Pe lângă multe alte lucruri importante, l-aș întreba de ce cochetează în continuare cu PD, de ce abia așteaptă o ofertă de la ciracii lui Plahotniuc, de ce torpilează orice încercare de a reîncepe activitatea parlamentului, de ce nu consultă fracțiunile în vederea desemnării unui prim-ministru, și neapărat îl voi întreba și în română, și în rusă de ce prin intermediul independenților lui Plahotniuc, împreună cu el au decis să sesizeze Curtea Constituțională controlată mafiotic pentru a bloca revenirea la sistemul de vot proporțional, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția?”, a conchis Andrei Năstase.