„Ca rezultat al răspândirii infecției de Covid-19, transportul rutier de persoane reprezintă unul din cele mai afectate sectoare din economia națională. În luna martie, înainte de începerea epidemiei, din 6865 de curse planificate, erau efectuate 88%. Pe durata stării de urgență, numărul acestora a scăzut sub 10%.

În prezent, potrivit secretarului de stat, cursele au fost restabilite în proporție de 60 %.

„Dacă în luna martie coeficientul de îmbarcare a pasagerilor în transport era de 40 %, acum numărul pasagerilor s-a diminuat în jumătate și e de doar 20%. Ca rezultat se atestă și o scădere în jumătate a frecvenței curselor efectuate”, a declarat Iulian Postică.

Aceeași sursă a mai menționat că în prezent toate gările auto și-au reluat activitatea. Conform deciziei Comisiei Naționale de Sănătate Publică transportul pasagerilor are loc doar în limita locurilor existente în transportul public, totodată aceștia trebuie să poarte măști, iar administratorii să asigure dezinfectarea regulată a unității de transport.

Un control efectuat săptămâna trecută de Agenția Naționalăd e Transport Auto a scos la iveală că doar 70% din călători respectă recomandările epidemiologilor de a purta măști.

„Ministerul Economiei a întreprins unele acțiuni pentru a ajuta ramura.: la recomandarea ME, Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit valabilitatea certificatelor de competență profesională pentru managerii de transport și șoferi. De asemenea a fost prelungită valabilitatea rapoartelor de inspecție tehnică pentru autocare.

Iulian Postica a mai adăugat că în această perioadă a crescut numărul de cazuri de transport ilicit al pasagerilor și au fost aplicate amenzi în sumă de 157 mii de lei.