„Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un pachet de redresare economică de 750 de miliarde de euro, în special pentru statele Uniunii Europene, dar vă spun că o parte din acești bani vor veni și pentru vecinătatea estică a Uniunii Europene. Încă nu avem suma exactă, suma totală, dar vor veni începând cu 1 ianuarie 2021 fonduri europene pentru redresarea economică ca urmare a crizei COVID și în Republica Moldova”, a declara eurodeputatul român în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, notează IPN.

Totodată, Siegfried Mureșan a anunțat că în toamna acestui an Uniunea Europeană urmează să aprobe bugetul pentru următorii șapte ani. De menționat că, începând cu anul 2014, Republica Moldova a primit 750 de milioane de euro, bani nerambursabili care au fost alocați pentru numeroase proiecte sociale.

„Obiectivul meu este ca în următorii șapte ani să alocăm Republicii Moldova o sumă și mai mare, și mai consistentă decât aceste 750 de milioane de euro. Banii vor veni începând cu 1 ianuarie 2021 care vor ajuta oamenii, vor ține economia Republicii Moldova în picioare și vor ajuta în redresarea post COVID”, a adăugat europarlamentarul.

Referitor la cea dea doua și a treia tranșă din ajutorul macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro de care urma să beneficieze Republica Moldova, Siegfried Mureșan susține că există șanse minime ca Guvernul de la Chișinău să reușească să voteze condiționalitățile impuse de UE.

„Nu cred că actualul Guvern va reuși să obțină cea de a treia tranșă, poate vor reuși să o obțină pe cea de a doua. Cred că actualul Guvern, din cauza întârzierilor privind măsurile de reformă, nu va reuși să obțină cea de a treia tranșă. Cu privire la cea de a doua tranșă, răspunsul sincer este „nu știu”, poate vor reuși să o obțină, poate o vor pierde”, a spus el.