Potrivit instituției financiare internaționale, ce prognozează că economia Republicii Moldova va crește cu 3,6% în 2020 și, odată cu consolidarea creșterii partenerilor comerciali principali, creșterea în Moldova va atinge 3,8% în 2021.

Drept consecință a scăderii impozitelor, majorării cheltuielilor sociale și a salariilor înainte de alegeri și a finanțării externe reduse, spațiul fiscal va fi constrâns, estimează experții.

În condițiile reducerii nivelelor de productivitate, a finanțării externe reduse și a deficiențelor structurale existente, Moldova rămâne extrem de vulnerabilă în fața șocurilor.

Incertitudinea politică și interesele individuale subminează agenda de reforme și procesul investițional. Cota mare a statului în economie, împreună cu instituțiile slabe și provocările referitoare la guvernanță, inclusiv în sectorul financiar, prezintă riscuri adiționale. Condițiile meteorologice extreme ar putea afecta producția agricolă, influențând creșterea economică și ratele sărăciei”, se arată în analiza Băncii Mondiale.

Pe termen mediu, poziția fiscală s-ar putea deteriora din cauza ineficiențelor structurale ale cheltuielilor publice și a presiunilor mai mari ca rezultat al creșterii salariilor și cheltuielilor sociale în perioada electorală. Finanțarea deficitului ar putea fi de asemenea un risc pe termen mediu, întrucât se bazează într-o proporție considerabilă pe surse de finanțare externă care ar putea să nu se materializeze în perioada postelectorală dificilă, în special în cazul alegerilor anticipate.

Ținând cont de o inflație prognozată mai mare, guvernul ar putea întâmpina dificultăți și costuri adiționale la finanțarea cheltuielilor planificate pe piața internă, existând riscul efectului de evicțiune a investițiilor private.

Potrivit Băncii Mondiale, principalele provocări pe termen lung pentru creșterea economică includ îmbătrânirea populației, fluxurile nete mari de emigrație, o creștere nesustenabilă, bazată pe consum care, la rândul său, e susținut de remiteri și nivelele reduse ale productivității.