În luna decembrie 2017, portalul Moldova Curată a cerut de la Judecătoria Chișinău o explicație privind măsurile luate de instituție în privința erorii comise de către grefierul Eugeniu Garbuz. Într-un răspuns semnat de către Dorin Dulghieru, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani), se spune: ”grefierul Garbuz Eugeniu a depus explicații și, totodată, în privința acestuia a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Judecătoriei Chișinău pentru inițierea procedurii de constatare în acțiunile ultimului a abaterii disciplinare. Despre rezultatele examinării veți fi informată suplimentar”.

Un an de (ne)dreptate

În luna iunie curent, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu a expediat un alt răspuns prin care spune că grefierul nu a mai fost sancționat. ”Potrivit procesului-verbal din 11 mai 2018 al ședinței Comisiei de disciplină s-a decis că, în privința faptei comise de grefierul Garbuz Eugeniu și în temeiul articolului 59 alin. (2) din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, sancțiunea disciplinară nu poate fi aplicată, deoarece de la data săvârșirii abaterii disciplinare a expirat termenului de 6 luni”, este menționat în răspunsul semnat de Radu Țurcanu.

sancțiune grefiersancțiune grefier

Sancționare prin promovare la CSJ?

De conținutul unui proces-verbal al ședinței de judecată este responsabil atât grefierul, cât și președintele ședinței. Magistratul care a prezidat ședința de judecată când s-a admis această eroare a fost Victor Boico, el fiind și semnatarul documentului.

Moldova Curată a solicitat de la Judecătoria Chișinău să ne informeze dacă magistratul Victor Boico a fost sancționat disciplinar pentru eroarea admisă, însă încă nu am primit nici un răspuns.

Anul trecut, Victor Boico a fost președintele completului de judecată care l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare. La scurt timp însă, magistratul a fost promovat de CSM pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Moldova Curată