„BNM a primit mai multe solicitări din partea unor deputați să prezinte raportul Kroll 2. Sunt surprins deoarece banca a anunaț că raportul a fost ridicat de Procuratura Generală în martie 2018. BNM nu deține acest raport, nu-l avem fizic”, a declarat astăzi Armașu.

În ceea ce privește miliardele furate în urma fraudei bancare, guvernatorul BNM susține că au fost recuperate 2 miliarde 285 de milioane de lei din creditul de urgență de 14 miliarde de lei, acordat de banca centrală, sub garanția statului, pentru a acoperi gaura de la celei trei bănci fraudate.

„O parte a venit din rambursarea creditelor vechi la cele trei bănci, alta din lichidarea activelor, iar circa 850 de milioane de lei de la persoanele condamnate pentru frauda bancară”, a spus Armașu.

Amintim că, Parlamentul European a cerut, într-o rezoluție adoptată în noiembrie 2018, publicarea rapoartelor Kroll în totalitate. Europarlamentarii au constatat cu îngrijorare că „ancheta asupra acestui caz a fost condusă destul de ineficient”.

Forul european a mai atenționat că instanțele judiciare trebuie să examineze cu promptitudine cazurile aflate în curs sau în curs de investigare, „în special cele ale lui Ilan Șor, în cadrul audierilor deschise”.