Un europarlamentar are salariul brut de 8.757 de euro lunar, din care se scad asigurările sociale şi impozitul. Aşa că rămân 6.824 de euro. În câteva ţări ale Uniunii Europene, însă, acest salariu mai poate fi impozitat o dată.

Orice ales european e ajutat de trei sau patru asistenţi personali, pentru care primeşte maximum 24.526 de euro/lunar. Dar un sfert din sumă trebuie plătită asistenţilor de la Bruxelles, iar angajaţii să nu fie rude cu eurodeputatul.

Pe de altă parte, acesta primeşte lunar şi 4.513 euro pentru un birou parlamentar în ţara de origine. Practic, nimeni nu ştie ce face cu banii, fiindcă îi intră în cont şi nu trebuie să justifice cum îi cheltuieşte.

Când participă la şedinţele de la Bruxelles şi Strasbourg, eurodeputatul primeşte şi 320 de euro zilnic, ca să-şi achite cazarea şi mesele. Iar dacă nu vine la vot, oricum nu pierde toţi banii, ci primeşte jumătate din diurnă.

Nu în ultimul rând, fiecare europarlamentar are asiguraţi 4.500 de euro anual pentru călătorii, cazare și alte costuri în altă țară decât cea pe care o reprezintă. Iar în cazul unor probleme de sănătate, i se decontează două treimi din cheltuielile medicale.

Dacă a împlinit 63 de ani şi vrea să se retragă, un deputat european va beneficia de o pensie calculată la nivelul a 3,5% din salariul primit în fiecare an de mandat, însă nu mai mai mult de 70% din totalul respectivelor salarii. Iar în cazul renunţării la mandat, nu va pleca cu mâna goală, ci cu o compensaţie proporţională cu cea a anilor în care a fost parlamentar european. Suma poate ajunge la 210.000 de euro.