Ministrul Rijasoa Andriamanana a declarat că fiecare elev va primi câte trei acadele, pentru a-i face să uite gustul amar al ceaiului pe care îl primesc, promovat chiar de președintele țării, împotriva coronavirusului.

Planul achiziției a fost anulat însă de președintele țării, Andry Rajoelina, în urma criticilor.

„Tratamentul” cu ceai nu este însă validat de medici și de oamenii de știință și a dus chiar și la un avertisment din partea OMS.

Președintele Madagascarului a convocat pe 20 aprilie o conferință de presă ca să anunțe descoperirea în lupta cu boala COVID-19. Este vorba despre un vechi tratament împotriva malariei. Este atât de sigur că tratamentul funcționează, încât i-a îndemnat și pe școlari să bea licoarea zilnic, preventiv.

Andry Rajoelina a spus că și el bea acest ceai - denumit Covid-Organics - care „dă rezultate în șapte zile”.

În câteva zile, mai multe națiuni africane, printre care Tanzania, Congo sau Haiti s-au interesat de achiziționarea leacului, în ciuda faptului că Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că nu există niciun tratament-minune împotriva infectării cu noul virus.

Băutura, făcută din extract de pelin, a fost lansată după ce a fost testată pe un eșantion de 20 de persoane, pe o perioadă de trei săptămâni, în ciuda avertismentelor repetate ale specialiștilor. Academia Națională de Medicină din Madagascar a avertizat într-o declarație că „este un medicament pentru care nu există dovezi științifice și care riscă să dăuneze sănătății populației, în special a copiilor.”

În Madagascar au fost depistate aproape 1.000 de cazuri de coronavirus, dintre care șapte persoane au murit. Autoritățile au luat măsuri de izolare, însă președintele este criticat pentru răspunsul la pandemie.