Veteranii de război doresc să fie asiguraţi cu poliţe medicale indiferent de ce grad de invaliditate au, să aibă parte de înlesniri cu 50% la plata facturilor, să poată călători gratuit în transportul public şi ca vârsta de pensionare pentru veteranii de război să fie de 55 de ani. Totodată, aceştia au solicitat indemnizaţii mai mari.

Întrebat cum comentează declaraţia recentă a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, precum că „armata rusă a intervenit în 1992 pentru a opri vărsările de sânge” la Nistru, Ciobanu a declarat că astfel de declaraţii ar fi de neimaginat într-un stat european, democratic, unde niciun oficial nu ar îndrăzni să arunce cu piatra în cei carte au apărat ţara. Iar dacă s-ar fi întâmplat, aceştia şi-ar fi dat ulterior demisia.

„Păcat că avem astfel de demnitari. Ministrul Ciocoi nu a stat cu noi în tranşee. Nici consilierul prezidenţial, Victor Gaiciuc, responsabil de problemele veteranilor, nu a luptat alături de noi. De aceea apar astfel de declaraţii. Oare ei sunt conştienţi că îi aud mamele, văduvele celor care au decedat la Nistru? Nu înţeleg. Ruşii au venit ca noi să nu ne batem cu cine, dle Ciocoi, cu extratereştrii? Din păcate, aceştia sunt oamenii care se scaldă în lux, pe când noi suntem nevoiţi să strângem ban lângă ban, ca să ne ajutăm unii pe alţii”, a mai spus veteranul.

Un alt veteran de război, Igor Afanas, a declarat că, în luna ianuarie, curent, veteranii au organizat o acțiune de protest la Guvern, unde au înaintat revendicări premierului.

„Premierul Ion Chicu a promis că va îndeplini revendicările noastre. De la Cancelaria de Stat însă am primit un răspuns în care am fost informaţi că acestea vor fi realizate treptat până în 2023. Vor linişte, nu vor probleme înainte de alegeri. Noi însă nu dorim să facem politică, ci să creăm un nucleu ca să ne revendicăm drepturile noastre”, a mai spus combatantul.

Amintim că actualmente în Republica Moldova sunt înregistrați circa 29.000 de veterani de război.