„Deși,ieri, Comisia juridică nu a examinat amendamentele sale depuse după ce Comisia aprobase raportul final pe legea ONG-urilor, în sinteza amendamentelor pregătită pentru ședința de plen a Parlamentului se regăsesc amendamentele lui Vasile Bolea. Și nu doar că le-a inclus, ci „recomandă” soluția – să fie acceptate de Parlament”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco, membru al Comisiei Juridice.

„Acum o săptămână la Comisia Juridică au fost examinate amendamentele și a fost dat raport pozitiv. Între timp au mai venit 11 amendamente. Acestea au fost incluse în sinteză, iar plenul urmează să decidă”, a fost explicația lui Vasile Bolea.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a cerut ca membrii Comisiei Juridice să se întrunească „pentru a lua act de falsul lui Vasile Bolea”.

„Dat fiind faptul că s-a constatat că domnul Vasile Bolea a falsificat raportul Comisiei Juridice, cerem o pauză în timpul căreia să fie convocată Comisia Juridică și să se ia act de ceea ce a făcut”, a menționat deputatul Platformei DA.

Amintim că, săptămâna trecută președintele Igor Dodon a avertizat că nu va promulga proiectul de lege privind ONG-urile, ultima condiționalitate din partea UE pentru ca Republica Moldova să poată primi cea de-a doua tranșă din pachetul de asistență macrofinanciară. La fel și premierul Ion Chicu a criticat opoziția și a acuzat-o că prin acest proiect dorește „lichidarea statului RM”.

De cealaltă, opoziția și experții independenți spun că Dodon și-ar face griji că ar putea rămâne fără finanțare în campania electorală, întrucât legea ONG-urilor nu permite donațiile către partidele politice.

În cadrul dezbaterilor din Comisia Juridică, socialiștii au propus ca legea să intre în vigoare din 2021, adică după alegeri.