TurkStream, conducta inaugurată ieri, leagă cele două ţări pe dedesubtul Mării Negre şi este formată din două linii lungi de 930 de kilometri. Împreună cu conductele terestre, au capacitatea de a transporta anual gaze naturale de până la 31,5 miliarde de metri cubi.

Rusia este primul furnizor de gaze naturale al Turciei, ţară ce depinde extrem de mult de importuri. De asemenea, Ucraina este unul dintre statele pe care se bazează Republica Turcă, conducta Blue Stream intrând pe teritoriul turc tot pe dedesubtul Mării Neagre, însă dinspre partea de vest. După ani întregi de conflicte, relaţiile dintre Kiev şi Moscova continuă să fie tensionate, iar TurkStream îi permite acum Rusiei să întreacă Ucraina, deschizând o linie directă de transport către Turcia.

O parte din gazul rusesc va pleca din Turcia şi va ajunge în Europa de sud şi de sud-est prin conducte noi sau deja existente. Deşi Turkstream începuse deja să funcţioneze, cei doi lideri au hotărât să susţină o ceremonie simbolică de inaugurare.

Putin şi Erdogan discută în mod constant, cooperând pe mai multe planuri, de la comerţ, la energie şi industrii defensive. Parteneriatul celor doi este unul cum nu se poate mai bun după evenimentul din 2015, când relaţiile diplomatice erau la pământ. În urmă cu cinci ani, în toiul războiului civil sirian, armata turcă a doborât un avion de vânătoare rusesc de lângă graniţa cu Siria. Însă de atunci, cooperarea celor două state a continuat să-i îngrijoreze pe membrii NATO, alianţă din care face parte Turcia, scrie Ziarul Financiar.

Vara trecută, autorităţile de la Moscova au livrat la Ankara un sistem de apărare antirachetă, fapt ce a stârnit tot mai multe discuţii în rândul aliaţilor NATO.