„Din unitățile administrativ-teritoriale în care au fost colectate semnături, doar 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea întrunesc condițiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 semnături ale susținătorilor, iar restul 17 unități administrativ teritoriale nu întrunesc cerințele legale, motiv din care se constată că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ teritoriale de nivelul al doilea. În contextul examinării, CEC a respins cererea de înregistrare a domnului Andrian Candu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic „PRO MOLDOVA”, a simbolului electoral și de confirmare a reprezentantului cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală și a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)”, se spune într-un comunicat al CEC.

De menționat că, potrivit Codului electoral, pentru a fi înregistrați de Comisia Electorală Centrală, toți candidații la funcția de președinte al RM depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15000 și nu mai mult de 25000 de alegători din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi ale RM și corespund altor prevederi ale Codului electoral. Se consideră conforme listele de subscripție din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova care conțin nu mai puțin de 600 de semnături.

În urma deciziei CEC, Pro Moldova a venit cu o declarație în care acuză Comisia Electorală de duble standarde și de faptul că ar acționa la cheremul președintelui Igor Dodon, candidat și el la un nou mandat de șef de stat. Formațiunea a mai precizat că va ataca decizia CEC la Curtea de Apel.

„CEC a eliminat abuziv candidatul Pro Moldova din electorală. Decizia abuzivă de scoatere a candidatului Pro Moldova din cursa electorală este primul pas în compromiterea caracterului liber și democratic al alegerilor și fraudarea rezultatelor pentru asigurarea, contrar votului cetățenilor, a unui nou mandat pentru Igor Dodon. CEC a admis erori grave în prelucrarea datelor, precum și interpretarea, conform indicațiilor politice, a normelor legale. În numai câteva zile, actuala autoritate electorală a reușit să schimonosească regulile de finanțare a candidaților în favoarea unuia, să compromită sistemul de înregistrare prealabilă și să elimine fără temei legal un candidat din cursă. Vom acționa în judecată și sperăm că mâna lui Dodon nu a ajuns încă la Curtea de Apel, a declarat Andrian Candu, după anunțarea deciziei CEC.

„Pro Moldova constată fraudarea alegerilor, aplicarea dublelor standarde de către CEC, inclusiv lipsa de reacție a autorității electorale față de apariția, la această oră, a billboardurilor, foilor volante și postere cu realizări ale guvernărilor anterioare, asumate de anumiți candidați, schimbarea subită a regulilor de joc”, se mai spune în declarația Pro Moldova.