Ambasada României la Londra informează că, potrivit datelor furnizate de autoritățile britanice, 498.700 de români au aplicat până la 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident (SettledStatus/PreSettledStatus) în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în cadrul procedurii EU Settlement Scheme pusă de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni care doresc să continue să locuiască în UK și după 31 decembrie 2020.

„Față de datele comunicate anterior de Home Office, ministerul britanic de interne, valabile pentru finalul anului 2019, se constată o creștere cu 63.000 a numărului de aplicații depuse de cetățenii români. La nivel total, în cadrul EU Settlement Scheme au fost înregistrate 3.107.900 aplicații depuse de cetățeni europeni, din care 2.730.200 au fost deja validate, dintre acestea 58% fiind aplicații pentru SettledStatus si 41% PreSettledStatus”, precizează ambasada.

Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 30 iunie 2021, pentru cetățenii europeni care ajung pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020. Ambasadorul Regatului Unit la București, Andrew Noble, s-a declarat surprins în ziua Brexitului de numărul mare de cetățeni români care aplicaseră deja pentru statutul de rezident, observând că acesta este mai mare decât numărul cunoscut românilor din Marea Britanie, scrie Libertatea.ro.

Potrivit Oficiului național de Statistică de la Londra, numărul românilor din Marea Britanie era, în noiembrie 2019, de 457.000. Andrew Noble a asigurat că și cei care nu vor aplica la timp pentru statutul de pre-rezident sau de rezident vor avea parte de un tratament ”uman”, în ciuda unor voci din Marea Britanie care au sugerat că acești oameni ar putea fi expulzați.