Catedrala Notre-Dame din Reims

În data de 19 septembrie 1914, catedrala gotică unde au fost încoronaţi regii Franţei, afectată deja de un incendiu în 1481, a fost bombardată de nemţi. Obuzele au lovit şarpanta din stejar.

Pe toată durata conflictului, edificiul, ale cărui turle ajung la o înălţime de 81 de metri, a fost bombardat în mod repetat.

În 1919, statul demarează lucrările de reconstrucţie, cu sprijinul unor mecena particulari (în special cel al familiei Rockfeller). Catedrala se redeschide în 1938.

O şarpantă mai uşoară, alcătuită din lamele de beton armat, înlocuieşte vechea structură. Marc Chagall şi Imi Knoebel pictează alte vitralii, iar UNESCO înscrie edificiul în patrimoniul mondial al umanităţii în 1991.

Frauenkirche din Dresda

În februarie 1945, Frauenkirche, emblemă a oraşului Dresda, construită în secolul al XVIII-lea, se prăbuşeşte sub bombardamentele Aliaţilor.

Timp de aproape 50 de ani, mormanul de ruine rămâne în aceeaşi stare din lipsă de fonduri şi din lipsa voinţei politice a autorităţilor comuniste din Republica Democrată Germană.

Abia în 1994, la cinci ani după căderea Zidului Berlinului, încep lucrările de reconstrucţie graţie unei donaţii de 180 de milioane de euro din parte a circa 600.000 de persoane fizice, instituţii şi companii germane sau din străinătate.

Această bijuterie a artei baroce, reconstruită identic cu versiunea iniţială, folosindu-se exact 8.400 de pe pietre din structura originală, se redeschide în 2005. În vârful său, este instalată o nouă cruce, realizată de fiul unui pilot britanic care a participat la bombardamentul Dresdei.

Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova

Ridicată pentru a celebra victoria Rusiei asupra armatei napoleoniene, biserica a fost dinamitată în perioada lui Stalin, în 1931.

După mai multe încercări de a construi un palat al sovietelor, o piscină gigant în aer liber este săpată în 1958 pe amplasamentul catedralei. După destrămarea URSS, Boris Elţîn dispune distrugerea acestei construcţii.

Reconstruită din beton în perioada 1995-2000 conform planurilor originale, catedrala este sediul patriarhiei ortodoxe.

Oraşul vechi din Varşovia

Din ordinul lui Hitler, nemţii distrug oraşul în august 1944. Pe 17 ianaurie 1945, când Armata Roşie cucereşte porţiunea de pe malul stâng a oraşului, Varşovia este distrusă în proporţie de 85%.

A fost nevoie de zece ani pentru a scoate la lumină centrul istoric. Oraşul a fost curăţat cu ajutorul voluntarilor, care au căutat amplasamentul iniţial al fiecărei pietre. Tablourile lui Canaletto au fost folosite drept model. Oraşul vechi a fost înscris în patrimoniul mondial al umanităţii în 1979.

Reconstrucţia castelului regal, decisă în 1970, a fost finalizată în 1984 datorită donaţiilor venite din toată ţara şi din diaspora.

Teatru La Fenice din Veneţia

Construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea pe ruinele unui teatru distrus de un incendiu, Fenice (''phoenix'', în italiană) este distrus de un prim incendiu în 1836. Reconstruit identic cu originalul, teatrul se redeschide anul următor.

În ianuarie, opera este din nou distrusă de un incendiu criminal.

Cu sprijinul statului, al UNESCO şi al donatorilor din lumea întreagă, Fenice este reconstruit ''com'era e dov'era'' (''aşa cum a fost şi pe locul unde a fost''). După litigii îndelungate, lucrările, în valoare de 60 de milioane de euro, demarează în 2001. Teatrul îşi redeschide porţile în 2003.

Gran Teatre del Liceu din Barcelona

Cel mai celebru teatru liric spaniol, inaugurat în 1847 pe Las Ramblas, este distrus în 31 ianuarie 1994 în urma unui incendiu provocat în timpul unor lucrări de construcţie.

A fost nevoie de cinci ani de muncă şi 110 milioane de euro pentru reconstrucţia, conform versiunii originale, a acestei săli în stil italian.

Biblioteca din Sarajevo

În noapte dintre 25 şi 26 august 1992, armata sârbă a incendiat biblioteca naţională a Bosniei, construită în 1896 în stil pseudo-maur. Flăcările cruţă doar circa 300.000 de cărţi din peste două milioane de volume.

Lucrările de reconstrucţie a edificiului, transformat în ruină, au debutat în 1996, finanţate parţial de Uniunea Europeană. Noua bibliotecă, refăcută cât mai aproape de vechea versiune, a fost inaugurată în 2014.