„A fost o încercare de a pasa responsabilitatea - „BNM a făcut tot ce a putut, dar n-a avut instrumente”. La întrebarea de ce n-au avut aceste instrumente, că fiind 5 ani în funcție putea veni cu propuneri, a spus că au existat propuneri. La întrebarea dacă cineva a blocat activitatea BNM, s-a invocat, să zic așa, „otmazka” bine cunoscută că „nu e existat voință politică”. Dacă nu a existat voință politică, să se dea nume, asemenea variante nu mai merg”, a declarat Slusari, în cadrul unui briefing.

„La întrebarea de ce în 2012 mai întâi au fost blocate, apoi deblocate acțiunile lui Platon la BEM, exact în perioada în care s-au oferit acele credite neperformate, dl Drăguțanu a spus că nu ține minte, că „probabil au existat argumente juridice”. L-am întrebat și care a fost poziția Băncii Naționale față de emisia suplimentară de acțiuni BEM în 2013 și, la un moment dat, s-a creat impresia că dumnealui a avut propria părere, dar nu era de acord cu ea”, a mai spus președintele comisiei de anchetă privind elucidarea fraudei bancare.

Alexandru Slusari a calificat drept inadmisibile asemenea declarații din partea unui fost guvernator al Băncii Naționale, care este principalul regulator al sistemului bancar.

„În 2013 erau păreri diferite privind emisia suplimentară de acțiuni, era poziția instituțiilor străine - FMI, Banca Mondială - care erau împotriva emisiei suplimentare, era poziția comisiei Reidman și era poziția Băncii Naționale. Dacă atunci venea BNM și spunea franc că nu e cea mai bună soluție, atunci situația ar fi fost gestionată altfel”, a mai menționat Alexandru Slusari.

Potrivit lui Slusari, la cele mai multe întrebări Drăguțanu a invocat factorul politic și lipsa voinței politice și a pasat responsabilitatea pe Guvern.

De menționat că astăzi urma să fie audiată și fosta viceguvernatoare BNM, Emma Tăbârță, care însă nu s-a prezentat la comisie, invocând motive de sănătate.

Slusari a mai precizat că joi, 25 iunie, începând cu ora 10:00, vor fi chemați la audieri fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, ex-președintele Parlamentului, Andrian Candu, și prim-ministrul în perioada fraudei bancare, Iurie Leancă. Nu este exlusă și audierea unor persoane care se află în detenție, a precizat Alexandru Slusari.