Ratificarea Contractului de finanțare va permite inițierea procesului de accesare a finanțării pentru dezvoltarea infrastructurii de management al deșeurilor conform standardelor UE.

Astfel, în RM vor fi construite poligoane de depozitare a deșeurilor, stații de transfer, de sortare și compostare a deșeurilor biodegradabile, inclusiv, alte facilități ca parte a sistemului integrat de management al deșeurilor, în scopul asigurării populației cu servicii moderne la nivel regional și soluționării problemelor de mediu.

La prima etapă, ca proiect-pilot au fost selectatele raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași pentru demararea acțiunilor de pregătire a platformei pentru accesarea investiției.

„Aveți în continuare de lucru cu cetățenii localităților dvs, căci fără ei nu veți putea implementa cu succes acest proiect ce vizează o gravă problemă de mediu - gunoiști stihinice”, s-a adresat vicepreședintele Comisiei Mediu, Inga Grigoriu, către aleșii locali din raioanele Călărași, Ungheni și Nisporeni.

Potrivit autorităților, suportul financiar va contribui la crearea unei infrastructuri moderne de management integrat al deșeurilor, axat pe economia circulară în scopul reîntoarcerii în circuitul economic a deșeurilor.