Inițial „ajutorul de șomaj” a fost pomenit pe 30 martie. Igor Dodon a anunțat atunci că șomerii, inclusiv persoanele care revin de peste hotare și care n-au atins vârsta de pensionare, în eventualitatea în care se vor adresa la oficiile forței de muncă, vor beneficia de ajutoare de șomaj în valoare de un salariu minim garantat pe economie în sumă de 2775 de lei. „Ne dorim ca aceste măsuri să fie aplicate pentru luna aprilie și ele vor fi valabile pe perioada stării de urgență”, a mai spus Dodon, evitând să pomenească despre necesitatea procurării polițelor care până pe 31 martie, puteau fi procurate la un preț mai ieftin.

Pe 3 aprilie, și-au făcut apariția într-o conferință de presă ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și șefa Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru, care au amintit iar cetățenilor că începând cu 1 aprilie pot beneficia de ajutorul de șomaj oferit de Guvern pe durata stării de urgență.

”De ajutorul de șomaj beneficiază atât șomerii aflați pe teritoriul RM, cât și persoanele care revin de peste hotare indiferent dacă au sau nu stagiul necesar de cotizare. Dreptul la ajutorul de șomaj se stabilește în baza cererii care este depusă la subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale Pentru Ocuparea Forței de Muncă și este determinată în cuantum de 2775 de lei”, a spus Viorica Dumrăveanu. Nici ea, nici șefa Agenției, nu au pomenit niciun cuvânt despre necesitatea procurării de către șomeri a polițelor de asigurare.

Un mesaj similar l-a avut în aceeași zi și ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță. Abia vineri, Ion Chicu a menționat că șomerii care vin de peste hotare, dacă nu-și vor procura polite medicale, nu vor primi ajutorul de șomaj. Și abia duminică, 5 aprilie, Dodon a pus punctul pe „i” și a nunțat că și șomerii din RM care nu au un loc de muncă, nu vor beneficia de ajutorul de șomaj dacă nu-și vor procura polițe

„Despre necesitatea procurării poliței de asigurarea și dreptul la ajutorul de șomaj - eu am văzut mai multe întrebări și mie mi-au scris pe rețelele de socializare, că nu este clar ce se întâmplă cu această poliță de asigurare. Trebuie să precizez, de ajutor vor beneficia cei care sunt în șomaj tehnic. Aceștia nu trebuie să-și procure polițe deoarece au contract de muncă, nici cei care aveau lucrate câteva zile, câteva luni până la începerea stării de urgență. Toți ceilalți șomeri evident trebuie să dispună de polița de asigurare medicală”, a spus Igor Dodon.