Operaţiunea, care s-a derulat din septembrie până în noiembrie, a dus la deschiderea a peste o mie de dosare penale, dintre care "multe sunt încă în curs", a precizat Europol, într-un comunicat.

Peste 650 de bănci, 17 asociaţii de bănci şi alte instituţii financiare au contribuit la declararea a 7.520 de tranzacţii frauduloase cu "catâri financiari".

Operaţiunea, susţinută de Europol, unitatea europeană de cooperare judiciară Eurojust şi Federaţia Bancară Europeană (FBE), a permis identificarea a 3.833 "catâri financiari", precum şi a 386 recrutori, dintre care 228 au fost arestaţi.

Aceşti "catâri financiari" iau adesea parte fără să ştie la activităţi de spălare de bani, primind şi transferând bani obţinuţi ilegal, a explicat Europol.

Recrutorii, activi în special pe reţelele sociale, reuşeşc să-şi convingă victimele "să deschidă conturi bancare sub pretextul de a trimite sau primi fonduri", potrivit Europol.

Operaţiunea s-a desfăşurat în 31 de ţări, printre care Germania, Belgia, Elveţia, Regatul Unit, Statele Unite şi Australia.