„În timp ce pentru diaspora Comisia Electorală Centrală a interzis votul cu paşaportul expirat, fără a le da cetăţenilor posibilitatea de a vota cu cartea de identitate, pentru cei din Transnistria nu doar că votul cu cartea de identitate a fost permis, dar autorităţile au emis în perioada de dinaintea alegerilor foarte multe cărţi de identitate. Astfel, prezenţa la vot a cetăţenilor din Transnistria a fost decisiv mai mare. Comparând prezenţa la vot a cetăţenilor din Transnistria în anul 2016 cu cea din 2019 se observă că dacă în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2016 au votat 16.000 de persoane, la votul de ieri au participat peste 40.000. Prezenţa la vot a diasporei a fost foarte redusă, de doar 2,59%, explicabilă în parte prin imposibilitatea de a vota cu cartea de identitate, în parte prin organizarea la faţa locului a secţiilor de votare. Cauza principală a acestei creşteri spectaculoase a prezenţei la vot a fost aducerea organizată la urne a cetăţenilor din Transnistria, lucru pe care l-am putut observa direct la cele două secţii de vot la care am participat ca observator”, a declarat Marian Jean Marinescu, citat de adevarul.ro.

„Având în vedere cele de mai sus, rezultatele votului vorbesc de la sine: diaspora a votat în proporţie de 75% în favoarea blocului proeuropean ACUM, în timp ce în una dintre secţiile de vot deschise pentru cetăţenii din Transnistria şi în care au fost prezenţi observatori ai PE, votul a fost de 60% în favoarea socialiştilor (PSRM). Aceste detalii de organizare, în care votul unei categorii de cetăţeni este favorizat, iar al alteia este obstrucţionat, influenţează în mod decisiv rezultatele alegerilor, în condiţiile în care rezultatele finale situează PSRM, PD şi blocul ACUM cu scoruri apropiate. După procesarea tuturor buletinelor de vot, socialiştii au 35 de deputaţi, democraţii 30, iar blocul ACUM 26 de mandate în viitorul parlament“, arată eurodeputatul PNL.

Raportul oficial al delegaţiei de observatori din PE conţine multe observaţii critice, referitoare la transportul organizat al cetăţenilor la urne, la presupunerea că votul acestora a fost plătit, la modul în care s-a desfăşurat campania electorală, cu presiuni asupra funcţionarilor sau utilizarea resurselor administrative, „toate acestea fiind lucruri nepermise atunci când vorbim despre alegeri libere şi democratice”, susţine Marinescu.

Eurodeputatul Marian Jean Marinescu a făcut parte, în perioada 22-25 februarie, din Delegaţia comună a OSCE, PE şi Consiliul Europei pentru observarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, din data de 24 februarie 2019. În 2009, eurodeputatul liberal a fost şeful delegaţiei de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova. Vicepreşedintele PPE a fost şi raportorul Parlamentului European în dosarul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, adoptat în 2014.