Rapida revenire la petrecerile de noapte şi distracţie din Milano şi până în Napoli a adus aminte că nici ţările afectate puternic de coronavirus şi de suferinţa adusă de el nu pot să pună o interdicţie de durată asupra socializării.

Luni, Milano a fost unul dintre oraşele italiene care au încercat să impună noi restricţii prin interzicerea comercializării băuturilor alcoolice după ora 19. Un primar din sudul ţării a anunţat că va închide o plajă până la sfârşitul lunii pentru a tempera „invazia” vizitatorilor.

„Apelul la bun simţ nu a funcţionat”, a declarat şi primarul oraşului Pulsano, Francesco Lupoli. Într-un anunţ public pe reţelele sociale, guvernatorul regiunii Veneto, una dintre regiunile extrem de afectate de pandemie, Luca Zaia, a distribuit fotografii şi imagini video cu oameni care îşi strâng mâinile, beau bere şi răcoritoare cu măştile purtate pe gât. Clipul este întrerupt pe final de imaginea unui pacient infectat în spital cu textul „Lupta cu COVID-19 se duce în spitale, dar cel mai important, se duce în aer liber”.

Ţara a intrat în carantină generalizată la sfârşitul lunii februarie, când a devenit epicentul epidemic de coronavirus al Europei, iar italienii au respectat, în mare măsură, regulile dure de distanţare socială şi restricţiile de circulaţie. Însă când a început, relaxarea s-a produs cu o rapiditate mare – în 4 mai au fost redeschise fabriciile şi şantierele, iar în 18 mai s-au deschis şi plajele, restaurantele şi barurile.

Până acum, în Italia nu a fost înregistrat un nou vârf al infectărilor, deceselor sau spitalizărilor, însă specialiştii spun că va dura câteva săptămâni până când consecinţele eliminării restricţiilor vor fi sesizabile.