Andrei Năstase face trimitere la un studiu al Novel Reasearch, un respectabil institut de cercetare de piață, care arată că pentru prima dată în ultimul deceniu piața neagră a țigaretelor din România a scăzut sub 11% din totalul consumului. Potrivit cercetării Novel Reasearch, comerțul ilegal cu țigarete s-a redus abrupt în septembrie la 10,5%, cu 3,2 p.p., după o scădere continuă, pentru patru luni consecutiv.

Novel Reasearch precizează că la scăderea contrabandei au contribuit nemijlocit măsurile decise la nivel politic în țările vecine, închiderea magazinelor duty-free pe linia de demarcație cu Transnistria fiind un exemplu relevant în acest sens.

„Toată campania de dezinformare și manipulare, derulată pe holdingurile lui Plahotniuc și Dodon în toamna anului trecut, în timpul campaniei pentru Primăria Chișinău, campanie prin care oamenii au fost mințiți, intoxicați cu falsuri că Andrei Năstase a preluat schemele de contrabandă, nu a fost altceva decât parte a războiului hibrid, o manipulare ordinară pe care unii, din păcate, au crezut-o”, a comentat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA spune că imediat după preluarea mandatului de viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Interne a fost la București unde a avut întâlniri cu Ministrul de Interne al României, cu Șeful Inpectoratului General de Poliție, cu Șeful Poliției de Frontieră și a pus bazele unui parteneriat între structurile de poliție ale României și Moldovei, unul dintre obiectivele abordate fiind contrabanda de la frontiera de Est a României.