„Solicităm autorităților competente să investigheze modul în care s-au format și acumulat datoriile companiei Air Moldova. Este creeată impresia că Air Moldova a fost gestionată ineficient în mod intenționat, cu scopul aducerii companiei în prag de faliment pentru a fi privatizată la preț redus”, spun experții.

Expert-Grup remarcă faptul că privatizarea Air Moldova a avut loc fără desemnarea unui consultant financiar individual, așa cum prevede legislația în cazul unui bun de o importanță deosebită. Conform legii, bunurile de o importanță deosebită pentru economia națională se privatizează prin concurs investițional, în bază de proiect individual, cu suportul unui consultant financiar independent.

Totodată, lipsește o argumentare clară cu privire la valoarea tranzacției. Până la momentul de față, nu există evidență că a fost efectuată o evaluare independentă care să confirme faptul că valoarea de 50 milioane de lei este una justă pentru o companie de calibrul Air Moldova.

De asemenea, comunicarea despre privatizare creează impresia că nu s-a urmărit alimentarea interesului din partea investitorilor, iar privatizarea are loc după acumularea unui volum imens de datorii în condiții dubioase.

„Involuțiile financiare ale companiei în perioadă de expansiune economică și o creștere robustă a cererii din partea consumatorilor sunt greu de justificat. Deși, situațiile financiare ale companiei pentru ultimii 5 ani indică spre o creștere rapidă a veniturilor, în medie cu 25% anual, compania a întâlnit dificultăți majore la transformarea veniturilor respective în profit, înregistrând pierderi considerabile pe parcursul ultimilor ani”, spun analiștii de la Expert-Grup.

Potrivit experților, performanța financiară slabă în ani consecutivi a dus la supra-îndatorarea companiei. Raportul datoriilor la active a crescut în ritm extrem de rapid de la 69% în 2014, către 122% în mai 2018. În doar 5 ani, Air Moldova și-a asumat datorii noi în valoare de peste 625 de milioane de lei. mil.

Precizăm că Airt Moldova, cea mai mare întreprindere de stat din Republica Moldova după volumul vânzărilor, a fost privatizată contra unui preț de 50 de milioane de lei, cu asumarea de către investitor a datoriilor companiei de peste 1,2 miliarde de lei