UPDATE 13.09 // La ședința Comisiei este prezent și Secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Vitalie Iurcu. Acesta a fost solicitat de deputați să-și expună opinia cu privire la speculațiile din spațiul public, precum că Air Moldova ar fi fost adusă intenționat la faliment, iar datoriile sunt artificale.

„Nu sunt procuror, dar mă uit peste cifre. Dacă se micșorează veniturile, cresc costurile. Întreprinderea încearcă să se descurce, se împotmolește în datorii. Sunt niște chestii obiective desigur. Poate dacă era managementul mai agresiv în procesul de restructurare a datoriilor… Ceea ce am încercat noi să facem, a fost doar în 2017. Aceste datorii față de bănci nu sunt doar pe hârtie. Presupun că aceste datorii sunt reflectate în evidența întreprinderii”, a spus Iurcu.

UPDATE 12.44 // Potrivit directorului Agenției Proprietății Publice, există „un șir de factori” care au provocat situația financiară proastă de la Air Moldova. „Absolut la toate componentele, Air Moldova avea probleme”, a spus Vladimir Baldovici.

„Liberalizarea treptată a spațiului aerian dintre UE și Rusia s-a soldat cu o scădere a prețului la bilete. Companiile Lufthansa, Turkish Airlines și altele au diminuat posiblitățile companiei Air Moldova de a se menține. Flota este învechită, toate navele depășesc termenul de 20 de ani. Mentenanța depășește cu mult posiblitățile la care Air Moldova ar putea opera cu aceste nave. Air Moldova are obligațiuni în avans de la cei care au procurat bilete, dar nu au fost încă deserviți. Avem un număr mare de bilete cumpărate. Nu știu dacă putea să mai aibă această capacitate”, a spus directorul APP.

Potrivit acestuia, datoriile Air Moldova față de Eurocontrol sunt de 100 de mii de euro.

UPDATE 12.25 // Unul dintre membrii Comisiei, deputatul PLDM Grigore Cobzac, s-a arătat nemulțumit pentru faptul că deputații nu au primit din timp acest raport, pentru a reuși să-l studieze.

„Astăzi vom discuta cu ochii închiși, pentru că nu am avut aceste cifre și nu le-am verificat”, a spus Grigore Cobzac.

_____

Deputații din cadrul Comisiei Economie, buget și finanțe din parlament audiază la această oră un raport privind privatizarea companiei Air Moldova.Raportul este prezentat de directorul Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici.