Într-o declarație emisă astăzi, Amnesty International le amintește autoritățile că prevederile Constituției RM garantează fiecărei persoane dreptul de a-și exprima opinia și de a participa liber la mitinguri, demonstrații, manifestări, procesiuni sau întruniri publice.

„Aplicarea violenței față de protestatari, reținerea acestora fără vreun motiv justificat și obiectiv, nu este proporțional interesului public de a promova dreptul la libertatea întrunirilor. Astfel, statul are obligația pozitivă de a lua măsuri de protecție a protestatarilor, și de a oferi fiecărei persoane garanții atât legislative cât și practice cu privire la apărarea fiecărui protestatar de acțiuni arbitrare din partea forțelor de ordine publică, unde aplicarea violenței nu poate fi decât atunci când este absolut necesar”, se spune în declarație.

Potrivit Amnesty International Moldova, nu este clar de ce autoritățile au aplicat forța la un protest pașnic, soldate cu rețineri și utilizarea de gaze lacrimogene.

„Forțele de ordine trebuie să ofere în continuare protestatarilor dreptul la libera întrunire și să întreprindă măsuri pentru a preveni răspândirea bolilor epidemice. În consecință, este esențial ca forțele de ordine publică să se abțină de la aplicarea forței fizice, decât atunci când este absolut necesar. La fel, autoritățile trebuie să justifice în mod clar condițiile pentru restrângerea libertății de întrunire”, se mai arată în declarație.

Amintim că polițiștii au folosit ieri electroșoc și spray lacrimogen împotriva veteranilor care au protestat în fața Parlamentului. Mulți au fost luați pe sus și urcați în dubițe. În scurt timp, polițiștii au înaintat și au împins veteranii de pe carosabil, eliberând circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare.

În consecință, veteranii au anunțat că vor organiza un alt protest duminică, 19 iulie.