Potrivit directorului executiv TI – Moldova, corupția politică reprezintă un abuz pentru a menține puterea sau pentru a o consolida, fenomen care se bazează pe principiul: divizează și conduce. Atunci când acest fenomen persistă, societatea este scindată și manipulată, atenția publică este sustrasă de la problemele reale, prin impunerea unor agende false.

Referindu-se la o formă de corupție politică, Lilia Carasciuc a dat exemplul unui grup de interese care a obținut o cincime din voturi în cadrul alegerilor, iar pe parcursul a câțiva ani obțin și dețin controlul asupra Parlamentului.

Directorul TI – Moldova a adăugat că acest grup de interese, pentru că nu se bucură de suportul din partea publicului, a decis să modifice sistemul electoral, în pofida tuturor expertizelor societății civile, dar și a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Alte exemple menționate se referă la frauda bancară, la „laundromatul” rusesc, invalidarea alegerilor în capitală, împiedicarea a două referendumuri etc.

„Am avut alegeri pentru primarul oraşului. Primarul capitalei este prezent aici, domnul Năstase. El a fost ales de majoritatea locuitorilor capitalei Republicii Moldova. Fiindcă el nu face parte din grupul îngust de interese, ghiciţi ce s-a întâmplat? Prin intermediul justiţiei controlate de acest grup îngust de oameni, rezultatele alegerilor au fost declarate nule. Respectiv nouă cetățenilor ni se limitează dreptul constituțional de a ne alege primarul”, a declarat Lilia Carasciuc.

Conferința internațională organizată la Chișinău de către Transparency International Moldova a întrunit reprezentanți ai societății civile din Moldova și din alte 14 state, dar și șapte partide din nouă invitate.