Mai multe evenimente au fost planificate pentru ziua de marţi în Canberra, începând cu ora 21:00. Dintre acestea, spectacolul de artificii de la miezul nopţii a fost anulat, duminică, prin dispoziţia comisarului Georgeina Whelan din cadrul Agenţiei pentru Situaţii de Urgenţă din ACT.

''Este o decizie prudentă pentru noi să nu continuăm cu artificiile în ACT'', a declarat Whelan, duminică, în faţa jurnaliştilor.

Mii de persoane urmau să se îndrepte către cartierul central de afaceri din Canberra (CBD) pentru a urmări artificiile, însă Whelan a explicat că riscul este prea mare, scrie Digi24.

''Avem mii de locuitori din ACT care se duc în puncte de observaţie din jurul Canberra, cum ar fi Mount Ainslie, Black Mountain, Mount Pleasant şi Red Hill'', a spus ea.

''Având în vedere că în aceste puncte de observaţie accesul este foarte limitat, la fel şi posibilităţile de evacuare, dar şi faptul că iarba din zonele respective este uscată, ceea ce m-a preocupat cel mai mult a fost riscul de incendiu asociat cu acestea'', a explicat Whelan.

Şi celelalte evenimente planificate pe lângă spectacolul de artificii riscă să fie anulate din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a calităţii slabe a aerului determinată de incendiile din apropiere.

''Events ACT continuă să monitorizeze condiţiile meteorologice şi smogul pentru a determina dacă celelalte activităţi planificate şi spectacolele de muzică live pot continua fără artificii", a declarat într-un comunicat Jo Verden, reprezentantul companiei organizatoare de evenimente din Canberra.

Petiţie semnată de sute de mii de persoane pentru anularea focului de artificii din Sydney

Peste un sfert de milion de persoane au semnat o petiţie online pentru anularea celebrului spectacol de artificii din Sydney de Revelion şi donarea banilor alocaţi evenimentului locuitorilor afectaţi de incendiile masive de vegetaţie, în continuare active în apropierea metropolei australiene. Sydney este primul oraş mare din lume care sărbătoreşte Anul Nou, iar evenimentul este urmărit de milioane de spectatori.